6 meestgestelde vragen over de btw-aangifte

boekhouden 6 meest gestelde vragen over belastingaangifte doen (2)-1

Als je je hebt ingeschreven als startende ondernemer bij de Kamer van Koophandel ben je volgens de fiscus verplicht om btw-aangifte te doen. Als starter kan dit een hoop vragen oproepen. Daarom geven wij met dit blog antwoord op de meest gestelde vragen rondom het doen van je btw-aangifte.

  1. Wat is eigenlijk het verschil?

    Omzetbelasting- en btw-aangifte, wat is eigenlijk het verschil? Als ondernemer moet je bij de Belastingdienst aangifte doen. Met beide termen wordt in de volksmond dezelfde handeling bedoeld. Het verwarrende van deze twee termen is het woord omzet in het woord omzetbelasting. Van de ficus moet je namelijk ook btw-aangifte doen als er geen omzet is.
  2. Maar wanneer doe je aangifte?

    Als je je inschrijft bij de KVK ontvang je automatisch per post een brief waarin wordt aangegeven in welk tijdvak je aangifte dient te doen. Afhankelijk van jouw situatie is dit per maand, per kwartaal of per jaar.

    De meeste ondernemers dienen de aangifte per kwartaal in. Als je liever maandelijks aangifte doet kan je hiervoor een verzoek indienen bij de belastingdienst. Moet je minder dan 1.883,00 euro per jaar aan belasting afdragen, dan kom je in aanmerking voor jaarlijkse btw-aangifte.
  3. Hoe doe je aangifte?

    Aangifte doen kan op verschillende manieren. Veel ondernemers kiezen ervoor de gehele administratie door boekhouder of accountant te laten doen. Je boekhouder/accountant doet dan ook je aangifte.

    Heb je geen boekhouder of accountant? Dan dien je je aangifte zelf te verzorgen. Dit kan je zelf doen via de beveiligde ondernemersomgeving op de website van de Belastingdienst.  Hiervoor ontvang je een gebruikersnaam en wachtwoord. Het is ook mogelijk om je aangifte te doen door middel van je boekhoudsoftware. Als je hierin zelf je administratie bijhoudt kan je aan het einde van een tijdvak je btw-aangifte berekenen en versturen, direct via je programma. Wanneer de aangifte hebt gedaan, hoor je van de Belastingdienst of de aangifte is goedgekeurd of niet.
  4. Welke eisen zitten er aan de administratie van btw?

    Als ondernemer ben je verplicht om er een deugdelijke administratie op na te houden. Je administratie bestaat uit alle bankafschriften, uitgaande facturen, inkomsten en privégebruik van goederen en diensten. Uit je administratie moet blijken hoeveel btw je moet betalen en hoeveel btw je terugvraagt van de fiscus. Daarnaast dien je je gegevens gedurende 7 jaar te bewaren, dus is het ook voor jezelf prettig als je administratie goed op orde is.  
  5. Moet ik eigenlijk wel btw betalen?

    Heb je een kleine eenmanszaak, vof of maatschap? Moet je minder dan 1.345,00 euro op jaarbasis afdragen aan belasting? Dan hoef je geen btw te betalen. Dit is op voorwaarde dat je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw. Let er op dat je daarnaast moet voldoen aan de voorwaarde dat je na aftrek van voorbelasting minder dan 1.883,00 euro btw per jaar betaalt.
  6. Welk btw-tarief moet ik hanteren?

    In Nederland worden verschillende btw-tarieven gehanteerd. Voor de meeste producten en diensten geldt het standaardtarief van 21%. Er is ook een laag-tarief van 9%. Dit zijn over het algemeen basisgoederen zoals voedingsmiddelen, water, geneesmiddelen, agrarische goederen boeken en kunst. Ook basisdiensten zoals reparaties aan kleding, lederwaren en huishoudlinnen, kappers, logies en personenvervoer vallen onder het lage btw-tarief.

    Tenslotte is er nog het 0%-tarief. Dit tarief geldt met name voor goederen die je exporteert, visvangst en accijnsgoederen.

Gerelateerde artikelen

Kleine Ondernemers Regeling: wat verandert er allemaal?

Hoe software je wereld opent

Access of Excel gebruiken? Beter van niet

Je tijd efficiënter besteden, doe je zo

Verdien geld met je administratie