Beleggen voor beginners

business Beleggen voor beginners

De spaarrente is momenteel laag. Daarom is het aantrekkelijk om je geld te laten groeien door te gaan beleggen. Maar waar moet je beginnen? In dit artikel een paar tips voor startende beleggers.

Je kunt beleggen in aandelen, obligaties, opties, beleggingsfondsen, onroerend goed, goud en kunst. Houd bij het maken van een keuze rekening met de volgende stelregel: hoe meer winst er valt te behalen, hoe groter het risico.

Jaarlijkse opbrengst

Bij beleggen zijn er verschillende soorten opbrengst: rente of dividend, koerswinst en nettorendement. De soort opbrengst verschilt per type belegging. Bij bepaalde vormen van beleggen ontvang je ieder jaar een vergoeding. Bij obligaties krijg je rente, bij aandelen dividend. De uitkering is afhankelijk van hoe goed het gaat met het bedrijf waarin je belegt. Gaat het niet zo lekker met dat bedrijf? Dan loop je het risico dat je weinig of geen vergoeding krijgt.

Koerswinst en rendement

Bij de meeste beleggingen zit de opbrengst vooral in de koerswinst. Hiermee wordt bedoeld dat je de beleggingen voor meer geld verkoopt dan je hebt betaald. Koersverlies treedt op als je minder terugkrijgt dan je hebt betaald. Bij beleggingen spreken we vaak van rendement. Rendement is wat de belegging uiteindelijk oplevert. Het nettorendement, waarbij de kosten en premies van de opbrengst zijn afgetrokken, is de belangrijkste graadmeter.

3 belangrijke tips

Wil je op een verantwoorde manier beleggen, houd je dan aan de volgende regels:

  1. Beleg alleen met geld dat je niet meteen nodig hebt

    Als een belegging weinig of niets oplevert, moet dit geen gevolgen hebben voor het dagelijkse leven. Houd je maandelijks geen geld over en heb je geen buffer voor onvoorziene uitgaven? Dan is het niet verstandig om te gaan beleggen. Beleg alleen met geld dat je kunt missen.
  2. Spreid je beleggingen

    Stop je geld niet in slechts één belegging. Je bent dan namelijk erg afhankelijk van die ene instantie en kwetsbaar voor koersdalingen. Het is beter om het risico te spreiden.
  3. Houd grip op de kosten

    Het kopen en verkopen van aandelen of obligaties kost geld. Vergeet die kosten niet mee te nemen bij je overwegingen. De kosten verschillen per bank of tussenpersoon. Maak je gebruik van een financieel adviseur of vermogensbelegger? Vraag dan na welke kosten hij of zij rekent. De kosten van de dienstverlening moeten in een duidelijk overzicht staan. Vraag ook om de Financiële Bijsluiter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit geeft inzicht in de kosten van een beleggingsproduct.
Bronnen: RTL Z en Nibud

 

Aanbevolen

Populair