Kleine Ondernemers Regeling: wat verandert er allemaal?

10-euros-20-euros-account-45112

De kleineondernemersregeling krijgt per 1 januari 2020 een nieuwe opzet. Kleine ondernemers profiteren van een belastingvoordeel met deze regeling van de Belastingdienst. Dat verandert niet, maar de uitvoering van de regeling gaat wel flink op de schop. In 7 stappen leggen we uit wat er allemaal wijzigt.

Ondernemers die in een jaar minder dan €1.883,- aan btw betalen komen volgens de huidige kleineondernemersregeling in aanmerking voor belastingvermindering. In de nieuwe regeling, ook wel omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB) genoemd, kijkt de Belastingdienst naar de omzet en niet meer naar het btw-bedrag.

 1. Geen btw, maar omzet

  Je kunt vanaf 1 januari 2020 geen korting op de btw meer krijgen, maar wél een vrijstelling over je omzet. De rijksoverheid wil hiermee de kleineondernemersregeling vereenvoudigen voor bedrijven en Belastingdienst. De nieuwe regeling geldt bovendien niet meer alleen voor natuurlijke personen, maar ook voor bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv’s.
 2. Geen btw-plicht

  Kleine ondernemers met maximaal €20.000 omzet in Nederland kunnen vanaf 1 januari 2020 profiteren van een vrijstelling van omzetbelasting. Dit betekent dat ze geen btw in rekening brengen aan afnemers. Deze ondernemers zijn daarnaast ook ontheven van de verplichting om btw-aangiften te doen.
 3. Meedoen of niet?

  De ontheffing van de verplichting om btw-aangifte te doen scheelt administratieve verplichtingen. Je vermeldt geen btw meer op je facturen. Maar, btw die andere ondernemers aan jou in rekening brengen, kun je niet meer aftrekken. Of het interessant is om mee te doen aan deze regeling, hangt van elke specifieke situatie af.
 4. De ondernemer bepaalt

  Ondernemers en instanties moeten zelf de afweging maken of het voordelig is om gebruik te maken van de kleineondernemersregeling of niet. Op de website van de Belastingdienst vind je een aantal rekenvoorbeelden. Om gebruik te kunnen maken van deze regeling dien je ondernemer te zijn voor de btw. Je bent in Nederland gevestigd of hebt hier een vaste inrichting. Je omzet is niet hoger dan €20.000 per kalenderjaar. De regeling geldt alleen voor in Nederland verrichte goederenleveringen en diensten. Check hier of je in aanmerking komt of niet.
 5. Minstens drie jaar

  Je doet mee voor een periode van tenminste drie jaar of tot jouw omzet boven de €20.000,- komt in een kalenderjaar. Je kunt je deelname dus niet tussentijds beëindigen, bijvoorbeeld omdat je een grote investering wilt doen. Als je op dit moment gebruikmaakt van een ontheffing van administratieve verplichtingen geldt de termijn van drie jaar niet. Belangrijk: check hier of er bijzondere situaties van toepassing zijn. Ook goed om te weten: op een aantal momenten kun je te maken krijgen met een herziening van de btw-aftrek.
 6. Aanmelden

  Heb je op dit moment een ontheffing van administratieve verplichtingen voor de btw? Dan meldt de Belastingdienst je automatisch aan voor de nieuwe kleineondernemersregeling. In een brief legt de Belastingdienst dit uit. Daarin lees je ook wat je moet doen als je geen gebruik wilt maken van de vrijstelling op de omzet. Heb je op dit moment nog geen ontheffing, maar wil je wel meedoen aan de nieuwe regeling? Dan moet je je voor 20 november 2019 aanmelden bij de Belastingdienst.
 7. Meer info

  Meer informatie over de nieuwe kleineondernemersregeling lees je op deze informatiepagina.

Gerelateerde artikelen

Hoe software je wereld opent

Access of Excel gebruiken? Beter van niet

Je tijd efficiënter besteden, doe je zo

Verdien geld met je administratie