Verdien geld met je administratie

boekhouden Verdien geld met je administratie-1

Voor veel ondernemers is het bijhouden van een administratie nou niet bepaald een hobby. Het kost veel tijd en irritatie. Kortom: minder tijd om te ondernemen en geld te verdienen. Dus: tijdverspilling. Of toch niet? Er zitten namelijk ook veel voordelen aan een goede administratie. Wij zullen alle voordelen benoemen, zodat jij de volgende keer met meer plezier aan je boekhouding zit.

Houd de Belastingdienst buiten de deur!

Voor het doen van aangifte is je administratie de basis. Om de aangifte snel en goed te controleren is een deugdelijke administratie gewenst. Klopt er iets niet in je administratie? Dan heb je kans dat de Belastingdienst zelf je omzet en winst vaststelt. Aan de hand daarvan wordt dan de belastingaanslag opgelegd. Dat wil niemand natuurlijk!

Pak dat voordeel mee!

Als zelfstandige kun je allerlei kosten aftrekken voor de belasting. Als je bijvoorbeeld meer dan 1225 uren per jaar maakt, heb je kans op een extra aftrekpost (tot 10.000 euro per jaar!) Dit moet je met je administratie kunnen aantonen aan de Belastingdienst. Houd dit dus goed bij!

Zonder duidelijke overzichten is het niet mogelijk om aanspraak te maken op fiscale regelingen. Je kunt hierdoor veel geld mislopen. Met online boekhoudsoftware kun je gemakkelijk bonnen scannen en op locatie facturen versturen. Zo voorkom je dat je achterloopt in je administratie. Zorg ervoor dat je altijd bij bent!

Houd zelf een oogje in het zeil 

Je administratie geeft inzicht in hoe je bedrijf ervoor staat. Hoeveel komt er binnen? Hoeveel gaat er uit? Welke klanten lopen achter met betalen? Wie is mijn grootste klant? Welk artikel verkoopt het best? Je ziet direct waar je kansen liggen en waar je valkuilen. Dit kan helpen bij de groei van je bedrijf.

Ook kun je inplannen hoeveel geld er apart gelegd moet worden voor bepaalde investeringen of belastingen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Als je goed in beeld hebt welke klanten betalen en welke niet, kun je ook ‘slecht’ betalende klanten in de gaten houden. Zo kun je ze gemakkelijker een herinnering of aanmaning sturen. Dit geldt natuurlijk ook voor de facturen die je ontvangt van leveranciers. Je ziet in één oogopslag wat er nog betaald moet worden en wat niet.

Bespaar geld!

Het voeren van een administratie kost in het begin veel werk en tijd, maar uiteindelijk heb je er veel profijt van. De inzichten die het je geeft, kun je weer gebruiken om in je bedrijf te steken. Ook ben je veel minder boekhoudkosten kwijt: je doet meer zelf, dus je boekhouder of accountant hoeft minder te doen.

Houd je kosten goed bij! Als je goederen verkoopt aan consumenten breng je ook btw in rekening. Deze belasting betaal je weer terug aan de Belastingdienst. Over goederen die je inkoopt, betaal je ook belasting. De belasting hiervan mag je weer aftrekken van de belasting die je ontvangt van je afnemers. Hoe meer je inkoopt, hoe minder belasting je hoeft te betalen. 

Als je meer inzicht hebt in je administratie kun je ook nagaan of je het jezelf kunt permitteren om facturen eerder te betalen om in aanmerking te komen voor een betalingskorting. Dit is een korting die leveranciers geven als facturen voor een bepaalde datum worden betaald.

Met deze voordelen in je achterhoofd wordt het bijhouden van de boekhouding een stuk leuker! Veel succes!

Gerelateerde artikelen

Kleine Ondernemers Regeling: wat verandert er allemaal?

Hoe software je wereld opent

Access of Excel gebruiken? Beter van niet

Je tijd efficiënter besteden, doe je zo