3 tips voor de btw-aangifte

boekhouden 3 tips voor de btw-aangifte

Het is niet altijd eenvoudig om een belastingperiode netjes af te ronden. De maand-, kwartaal- en jaarafsluiting voor de btw leveren soms nog heel wat zoekwerk op. In dit artikel vind je drie tips om het jezelf makkelijker te maken bij de periodieke btw-aangifte.

Ken je dat opgeruimde gevoel, elke keer nadat je de btw-aangifte hebt gedaan? Fijn toch? Na het afronden van een periode kun je weer met een frisse blik naar de toekomst kijken. De fiscus ondersteunt dit opgeruimde gevoel. Zo moet een kwartaalaangifte binnen een maand na afloop van dat kwartaal worden ingediend. Doe je dit niet dan volgt er een boete... 

Ondersteuning

Boekhoudsoftware is een handige tool om je btw-aangifte op tijd en zorgvuldig te kunnen doen. Per artikel of dienst moet je zelf het juiste btw-tarief instellen, maar daarna verwerkt het programma de gegevens. Veel boekhoudsoftware controleert al tijdens de invoer of alle gegevens kloppen. Fouten worden hierdoor tijdig gesignaleerd en een correctie is dan snel gemaakt. Als je zorgvuldig factureert, komen ook de juiste btw-gegevens in de boekhouding terecht.

3 tips

  • Kies een programma waarmee je zelf eenvoudig de btw-aangifte opstelt. Met een goed boekhoudpakket kun je gerust een paar periodes zelf doen. Laat je accountant de laatste periode van het jaar meekijken, dan kan hij eventuele inhoudelijke fouten corrigeren.

  • Zorg voor een vaste procedure om de door jezelf geheven btw-bedragen te reserveren, in een apart overzicht of op een aparte rekening. Zo voorkom je liquiditeitsproblemen, want de fiscus wil vroeg of laat (meestal vroeg) zijn geld.

  • Het periodiek doen van btw-aangifte zorgt ervoor dat je op vaste momenten inzicht hebt in je financiële prestaties. Benut de periodes van de btw-aangifte om even stil te staan bij de voortgang van je onderneming. Vergelijk de cijfers met de gegevens van een jaar geleden en bekijk bijvoorbeeld ook of een marketingactie het gewenste effect heeft gehad.

Gerelateerde artikelen

Kleine Ondernemers Regeling: wat verandert er allemaal?

Hoe software je wereld opent

Access of Excel gebruiken? Beter van niet

Je tijd efficiënter besteden, doe je zo

Verdien geld met je administratie