4 financiële rapportages die iedere ondernemer nodig heeft

finance 4 financiële rapportages die iedere ondernemer nodig heeft

Of je nu in het tweede of laatste kwartaal van het jaar zit, financiële rapportages zijn altijd van belang om kansen te ontdekken en bij te kunnen sturen. We bespreken in dit blog 4 verschillende rapportages die voor iedere ondernemer slim zijn om te gebruiken.

Vooruitkijken met een liquiditeitsplanning

Iedere onderneming heeft te maken met verschillende geldstromen. Een overzicht van wat er in- en uitgaat, is dan ook in bijna alle gevallen aanwezig. Aan overzichtelijke analyses ontbreekt het echter weleens. Zeker als je net start met ondernemen en wanneer jouw business goed loopt, heb je geen zeeën van tijd om eens diep in de geldstromen te duiken.

In een liquiditeitsplanning kun je in één oogopslag zien wat je verwachtte inkomsten en uitgaven zullen zijn. Wil je weten wat hierachter schuilt? Dan kun je vaak in één klik zien hoe de getallen zijn opgebouwd. Wist je dat een liquiditeitsplanning ook belangrijk is als je een onderneming opstart? Hier vind je vijf tips bij het opstarten van een onderneming én lees je waarom liquiditeit belangrijk is bij het opstarten van een onderneming.

Het verleden analyseren met een periodevergelijking

De liquiditeitsplanning is vooral gericht op de toekomst. Natuurlijk wil je ook op basis van resultaten uit het verleden iets zinnigs kunnen zeggen. Dit is mogelijk door begrotingen te vergelijken. Doe je dit, dan weet je snel genoeg wat je hebt begroot en wat de werkelijke realisatie is. In de meeste boekhoudsoftware kun je zien waaruit de getallen zijn opgebouwd, door op de getallen te klikken. Wil je weten hoe het maken van een budgettering precies werkt? Lees dan hier meer!

Een gezonde cashflow door het managen van betaalgedrag

Om in de geldstromensfeer te blijven, belichten we ook betaalgedrag. Een rapportage hiervan laat het betaalgedrag van zowel jouw onderneming als je klanten zien. Betaalgedrag is van belang omdat het veel invloed heeft op je cashflow. Geef je je klant steeds vaker uitstel om te betalen, dan zal je merken dat het lastiger wordt om je cashflow goed te managen. De betaalverplichtingen aan jouw leveranciers schuiven namelijk lang niet altijd mee. Zorg er dus voor dat je het betaalgedrag goed in de gaten houdt.

De huidige voorraadwaarde

Naast betaalgedrag heeft voorraad invloed op kasstromen. Doordat je het ene moment meer voorraad hebt dan het andere moment, is het goed om steeds te weten welke waarde de huidige voorraad heeft. Niet alleen voor jezelf is dit van belang, maar ook bij schade door calamiteiten. Wil je verzekeringswerk maken van toegebrachte schade, dan zal de verzekering willen weten wat de voorraadwaarde is.

Gerelateerde artikelen

Kleine Ondernemers Regeling: wat verandert er allemaal?

Hoe software je wereld opent

Access of Excel gebruiken? Beter van niet

Je tijd efficiënter besteden, doe je zo

Verdien geld met je administratie