Btw vergeten aan te geven?

boekhouden 2 manieren om je ingediende btw-aangifte te corrigeren-1

Eindelijk, je hebt net de hele administratie op orde gebracht. Alles is gecontroleerd en de btw-aangifte verstuurd. Maar dan kom je nog een factuur tegen. Een factuur die je nog niet hebt verwerkt in de administratie waardoor hij niet is meegenomen in de btw-aangifte. Wat nu?

Waarschijnlijk heb je nu teveel of te weinig btw betaald. Geen nood. Ook na het indienen van de btw, tijdens de kwartaalaangifte, kan je nog wijzigingen doorgeven aan de Belastingdienst.

Het vergeten van een factuur kan iedereen weleens overkomen. Heb je om deze, of andere redenen, de afgelopen vijf jaar te veel of te weinig btw aangegeven? Dan ben je verplicht dit te melden bij de Belastingdienst. Dat klinkt streng, maar dat is het niet. De Belastingdienst wil dit graag van je weten zodat jullie de aangifte kunnen corrigeren. Hoe kun je dit indienen? 

Correcties tot €1000,- bij eerstvolgende aangifte

Gaat het om een klein bedrag aan btw dat gecorrigeerd moet worden? Dan komt de Belastingdienst je tegemoet door zo min mogelijk extra administratief werk van je te vragen. Bij bedragen tot duizend euro aan btw, per onverwerkte factuur, kunnen correcties worden gemaakt bij je eerstvolgende btw-aangifte. Het bedrag wordt vervolgens verwerkt in je nieuwe aangifte. 

Correcties vanaf €1000,- via suppletieaangifte

Heb je meer dan duizend euro teveel betaald? Dan zal je een correctie op de reeds ingediende btw-aangifte moeten doen. De gecorrigeerde btw-aangifte moet je dan opnieuw indienen in de vorm van een suppletieaangifte. Met de suppletieaangifte wijzig je de reeds verstuurde btw-aangifte of vul je deze aan. Ook als je meer dan duizend euro te weinig aan btw hebt ingediend kan je gebruikmaken van het suppletieformulier. Je vult op het formulier het ‘te weinig aangegeven bedrag’ in. De Belastingdienst stuurt je vervolgens een naheffing, die je uiteraard op tijd moet betalen.

Een suppletieaangifte is ook verplicht wanneer je een correctie maakt over aangiften die reeds zijn ingediend. Vaak blijkt dit pas na afloop van het jaar, bij het opmaken van de jaarrekening. In dat geval vermeld je de gecorrigeerde gegevens voor het hele jaar.

Suppletieaangiften op rij:

  • Je moet een aangifte over een bepaald tijdvak corrigeren
  • Je moet een heel kalender- of boekjaar corrigeren
  • De onverwerkte btw is hoger dan duizend euro 

Suppletieaangifte indienen doe je zo

In het geval van een suppletieaangifte kan je de aangifte eenvoudig wijzigen met een suppletieformulier. Deze kan je vinden op de site van de Belastingdienst. Vul dit formulier in en verstuurt deze digitaal (!) naar de Belastingdienst.

Tip: een aantal boekhoudsoftware bieden de optie om dit direct vanuit uw boekhouding te versturen. Nadat je de aangifte hebt gecorrigeerd ontvang je een teruggaafbeschikking of naheffingsaanslag.

 

Gerelateerde artikelen

Kleine Ondernemers Regeling: wat verandert er allemaal?

Hoe software je wereld opent

Access of Excel gebruiken? Beter van niet

Je tijd efficiënter besteden, doe je zo

Verdien geld met je administratie