Grip op je klanten: grote klus of ‘appeltje eitje’?

boekhouden Debiteurenbeheer grote klus of appeltje eitje

Het versturen van facturen en herinneringen, het bijhouden van betalingsregelingen en de correspondentie met klanten over openstaande facturen; het debiteurenbeheer van je organisatie is een tijdrovende bezigheid, maar wél heel belangrijk. Maar wist je dat het bijhouden van je debiteuren ook een stuk eenvoudiger kan? Lees snel verder en ontdek hoe!

Hoe scherper jij bent hoe eerder er wordt betaald 

Een gestructureerd en strak debiteurenbeheer is van groot belang voor je organisatie. Op het moment dat je je soepel opstelt ten opzichte van slecht betalende debiteuren, ervaart de debiteur veel minder noodzaak tot tijdige betaling. Een gestructureerd debiteurenbeheer zorgt ervoor dat facturen sneller worden betaald.

Verder is het prettig om te weten dat een debiteurentraject voor iedere klant op eenzelfde manier verloopt. Niets is vervelender dan per klant te moeten bijhouden welke afspraken er zijn gemaakt en welk proces is gevolgd. Ervaar de voordelen van een goed debiteurenbeheer. 

  1. Heldere vervolgstappen voor alle partijen

    Doordat bij de administratieafdeling duidelijk is wat er moet gebeuren bij het uitblijven van betalingen, zijn de vervolgstappen voor zowel klant als medewerker helder. Op het moment dat een klant iedere twee weken een herinnering krijgt van een factuur, is duidelijk dat het herinneringsproces een keer ophoudt en dat snel betalen noodzakelijk is.
  2. Geen kostbaar en tijdrovend incassobureau

    Als een klant niet betaalt, wordt de zaak in veel gevallen na het herinneringsproces overgedragen aan een incassobureau. Dat is voor de klant natuurlijk niet prettig, maar ook voor jou niet. Het verstoort de relatie met de klant en bovendien is een incassoprocedure een kostbaar en tijdrovend traject. Een gestructureerd debiteurenproces kan dit voor een groot deel voorkomen.
  3. Snellere betalingen

    Om aan te geven hoe lang het gemiddeld duurt om een betaling binnen te krijgen, wordt vaak de term DSO (Days Sales Outstanding) gebruikt. Een strak debiteurenbeheer zorgt ervoor dat de DSO vermindert. Een verlaging van het aantal dagen dat een factuur openstaat, zorgt vervolgens voor een verhoging van je liquiditeitspositie, lagere rentekosten en minder afschrijving vanwege onvindbaarheid.

Tip: verstuur facturen per e-mail en voeg een betaallink toe. Uit onderzoek is gebleken dat 40% van die facturen al op dezelfde dag worden betaald. 

Geautomatiseerd debiteurenbeheer

Een strak debiteurenbeheer is een ‘must’ voor je onderneming, maar hoe te beginnen? Gelukkig hoef je het wiel niet zelf uit te vinden en zijn er voldoende bedrijven die je organisatie hierbij kunnen helpen. De software die deze bedrijven aanbieden kunnen je veel werk uit handen nemen. Hiermee bespaar je dus tijd en geld.

Gerelateerde artikelen

Kleine Ondernemers Regeling: wat verandert er allemaal?

Hoe software je wereld opent

Access of Excel gebruiken? Beter van niet

Je tijd efficiënter besteden, doe je zo

Verdien geld met je administratie