Heb ik een boekhouder nodig of niet?

boekhouden Heb ik een boekhouder nodig of niet

Als ondernemer maak je al genoeg kosten: inkoop, promotie, verzekeringen, pensioen... En de boekhouder. Heb ik eigenlijk wel een boekhouder nodig? Dat is een goede vraag om jezelf als ondernemer te stellen.

De ene ondernemer is adviseur en heeft elke maand slechts een paar facturen te versturen. De ander heeft een webshop met dagelijks meer dan vijftig facturen. Hoe meer facturen je verstuurt en ontvangt, met hoe meer administratie en boekhouding je te maken hebt. Neem je diensten af in het buitenland of lever je diensten voorbij de landsgrenzen? Heb je voorraden? Heb je abonnees? Al deze zaken maken je boekhouding complexer.

Wat kun je zelf?

Houd je nauwkeurig je inkomsten en uitgaven bij? Of lever je liever een schoenendoos vol met bonnen in bij een administrateur? Als je zelf je facturen invoert, hoeft je boekhouder dat niet voor jou te doen. Dat scheelt natuurlijk flink in de kosten!

Een boekhoudpakket maakt het ondernemen makkelijker. Met deze software kun je bijvoorbeeld snel je maandelijkse omzetbelasting doen, voorraden automatiseren en bankafschriften inlezen en automatisch boeken. 

De meerwaarde van een boekhouder

Als je zelf facturen invoert en werkt met een boekhoudpakket, heb je dan nog wel een boekhouder nodig? Er zijn vier praktische redenen om ook dan met een boekhouder in zee te gaan.

  • Advies: een boekhouder helpt je met gedegen advies en heeft vaak jarenlange ervaring. Juist voor eenmanszaken zijn veel fiscale voordelen weggelegd. Ben je bijvoorbeeld op de hoogte van de kleineondernemersregeling? Of de mkb-winstvrijstelling? Of alle extra mogelijkheden voor starters? Bedenk ook dat er elk jaar aanpassingen zijn in de belastingregels.

  • Inzicht: je boekhoudpakket geeft je snel en eenvoudig allerlei cijfers. Maar hoe interpreteer je die cijfers? En hoe verhouden deze cijfers zich met soortgelijke bedrijven? Een goede boekhouder ondersteunt je bedrijf met inzichten in jouw financiële situatie en helpt je met toekomstige plannen.

  • Controle: Verwacht je dezelfde kwaliteit te kunnen leveren als iemand die ervoor heeft gestudeerd? Laat een expert naar je gegevens kijken voor het indienen van de aangifte van de omzet- of inkomstenbelasting.

  • Focus: Je bent gaan ondernemen om een product of dienst te leveren. Hoeveel extra tijd wil je in de boekhouding stoppen? In hoeverre gaat dat ten koste van de bedrijfsvoering? Met een boekhouder die je ondersteunt met advies, inzicht en controle houd je de focus op je onderneming.

Dit zijn 4 redenen om je bedrijf te laten ondersteunen door een boekhouder. Maar hoe kies je nu een boekhouder? Lees ‘Kies een boekhouder: 10 tips’ en maak gebruik van de handige checklist.

Gerelateerde artikelen

Kleine Ondernemers Regeling: wat verandert er allemaal?

Hoe software je wereld opent

Access of Excel gebruiken? Beter van niet

Je tijd efficiënter besteden, doe je zo

Verdien geld met je administratie