E-factureren aan de overheid

factureren E-factureren aan de overheid

Ieder jaar versturen bedrijven miljoenen facturen naar de overheid. Deze facturen worden nog steeds grotendeels handmatig verwerkt. Dit kost tijd en geld en is foutgevoelig. Uit onderzoek van Deloitte bleek dat met een overstap naar e-factureren in Nederland op termijn jaarlijks €1,2 miljard kan worden bespaard. Daarom wil de overheid het sturen van e-facturen stimuleren.

De Europese Commissie (en daarmee ook de Nederlandse overheid) wil dat e-facturering tegen 2020 de meest gangbare factureringsmethode in Europa is. In aanloop daarnaartoe werd een e-facturatienetwerk op poten gezet in opdracht van de Europese Commissie. Op het netwerk kunnen particulieren, ondernemers, bedrijven en overheden aansluiten om elektronisch te factureren.

Hoe factureer je aan de rijksoverheid?

De Rijksoverheid ontvangt en verstuurt sinds 1 januari 2017 elektronische facturen. Er bestaan meerdere mogelijkheden om e-facturen te versturen aan de Rijksoverheid:

  1. Geautomatiseerd vanuit het eigen (boekhoud)softwarepakket van de toeleverancier via het netwerk van Simplerinvoicing: een samenwerkingsverband van diverse facturatieproviders. Ook het handmatig versturen via factuurportalen binnen het Simplerinvoicing-netwerk is een optie.
  2. Via het leveranciersportaal van de Rijksoverheid. Om hiervan gebruik te kunnen maken, dien je contact op te nemen met de Rijksoverheid en specifieke afspraken te maken over het gebruik.
  3. Via Digipoort, de centrale ICT-infrastructuur van de Rijksoverheid. Digipoort controleert of de e-facturen leesbaar, betrouwbaar en verwerkbaar zijn. Ook zorgt Digipoort ervoor dat deze bij de juiste overheidsinstantie terecht komt. Deze werkwijze is voornamelijk geschikt voor bedrijven die veel facturen naar de overheid sturen.

Andere overheden

Het is de bedoeling dat in Nederland vanaf eind dit jaar gemeenten, provincies en waterschappen e-facturen kunnen ontvangen en verwerken. De uiterste deadline om dit in te voeren is 18 april 2019. Op welke wijze naar decentrale overheden e-factureren kunnen worden gestuurd, is medeafhankelijk van hoe deze overheidsorganisaties zelf hun voorzieningen (gaan) inrichten. Decentrale overheden kiezen - volgens de Rijksoverheid - in toenemende mate voor het ontvangen van e-facturen via de beveiligde route binnen het netwerk van Simplerinvoicing.

Kijk voor meer info op de website Digitaleoverheid.nl.

Gerelateerde artikelen

10 factureertips: wat leuk is nóg leuker maken!

Access of Excel gebruiken? Beter van niet

Snel geld verdienen doe je zo

Snel geld op je rekening? Hier vind je 10 tips