Hoe je boekhouden in de vingers krijgt: 6 tips

boekhouden Hoe je boekhouden in de vingers krijgt

Het hoort er nou eenmaal bij: boekhouden. Maar niet iedere ondernemer is van nature een boekhoudtalent. Je kunt daarom je volledige administratie aanleveren bij je boekhouder of accountant óf je leest dit blog en komt erachter hoe je zelf een boekhoudexpert wordt. 

Het zelf bijhouden van een administratie heeft een groot voordeel; je houdt namelijk zelf inzicht in je financiën. Je verstuurt zelf alle facturen, dus je weet wat je verkoopt. Alle facturen die je ontvangt, boek je ook zelf in, dus je weet ook precies wat eruit gaat.

Lees je met een slim boekhoudprogramma afschriften in? Dan vind je ook gemakkelijk terug welke facturen nog openstaan. Zo zie je in één oogopslag naar welke klanten een herinnering of aanmaning gestuurd moet worden. Daarnaast bespaart het natuurlijk ook kosten, want je boekhouder of accountant heeft minder werk. 

Als je al enige kennis hebt van het boekhouden, wordt het bijhouden van een administratie een eitje. Is boekhouden nog nieuw voor je? Dan zijn er verschillende manieren om dit te leren. In dit blog gaan we hier verder op in.

 1. Gratis online cursus

  Het belangrijkste, wat betreft het bijhouden van je administratie, is dat je weet hoe je een factuur moet versturen. Bij de meeste boekhoudprogramma's gaat de rest vrijwel automatisch. Zo kun je je inkoopbonnen en facturen inscannen en je bankafschriften automatisch inlezen. Complexe zaken kun je het best overlaten aan je boekhouder of accountant.

  Veel boekhoudprogramma's bieden gratis cursussen aan. Google maar eens op 'gratis boekhoudcursus'. Daarnaast zijn er ook op YouTube vaak handige video's te vinden die uitleg geven over het bijhouden van de administratie.
 2. Basiskennis Boekhouden

  Vind je het leuk om te leren? Volg dan een thuiscursus Basiskennis Boekhouden (BKB) en wordt zelf een echte kenner. Na het behalen van het diploma weet je precies hoe een boekhouding in elkaar steekt en snap je wat boekhoudtermen zoals debet, credit, grootboekrekening, kolommenbalans, eigen vermogen en dagboeken betekenen. 

  Heb je een bv (besloten vennootschap)? Vooral dan is het handig om je BKB te behalen. Een bv bestaat namelijk uit aandelen. Het bijhouden van een administratie van een bv werkt daarom net even anders als bij een eenmanszaak of vof. 
 3. Instructievideo’s en stappenplannen van je eigen boekhoudsoftware

  Werk je met een boekhoudprogramma? Dan is het zeer waarschijnlijk dat er ook instructievideo's en stappenplannen worden aangeboden. Zo leer je eenvoudig hoe je bijvoorbeeld moet starten in het programma: hoe je een beginbalans dient in te voeren, hoe je een factuur aanmaakt en hoe je afschriften inleest.

  Kom je er toch niet uit? Dan kun je meestal terecht bij de klantenservice van de aanbieder. De klantenservice-medewerkers kunnen uitleg geven hoe bepaalde zaken werken in het programma.
 4. Vraag je accountant of boekhouder om hulp

  Naast je boekhoudprogramma is het verstandig om ook een boekhouder of accountant in de hand te nemen. Die kan je helpen bij complexe zaken en doet de laatste controle voor de aangifte naar de Belastingdienst gaat. Kom je ergens niet uit? Vraag je boekhouder of accountant om advies.
 5. Vraag familie en vrienden

  Heb je familie of vrienden met een eigen onderneming? Ken je iemand die zelf boekhouder of accountant is? Vraag dan om uitleg of hulp. Dit kan je erg helpen en bespaart ook nog eens kosten. Wanneer je namelijk hulp vraag bij je boekhouder of accountant, kan het zijn dat hiervoor kosten in rekening worden gebracht.
 6. Maak een voorbeeldadministratie aan om te oefenen

  In veel boekhoudprogramma's kun je meerdere administraties aanmaken. Het kan handig zijn om naast je 'echte' administratie ook een oefenadministratie aan te maken. Als je iets wil uittesten of uitproberen, kun je dit eerst in de oefenadministratie doen, zonder dat er een fout wordt gemaakt in de 'echte' administratie.

Gerelateerde artikelen

Kleine Ondernemers Regeling: wat verandert er allemaal?

Hoe software je wereld opent

Access of Excel gebruiken? Beter van niet

Je tijd efficiënter besteden, doe je zo

Verdien geld met je administratie