Hoe je de groei van je bedrijf kunt financieren

finance Hoe je de groei van je bedrijf kunt financieren

Je bedrijf groeit. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar die groei moet ook gefinancierd worden. Ondernemers die op zoek zijn naar financiering zien vaak door de bomen het bos niet meer. In dit artikel vind je nuttige informatie om je op weg te helpen.

Financiering verkrijgen is - ondanks de aantrekkende economie – voor ondernemers vaak een probleem. Om de kans op financiering te vergroten is het belangrijk om eerst een aantal zaken op een rijtje te hebben. Vraag jezelf het volgende af:

• Welk bedrag heb ik nodig?
• Voor welke investering heb ik het geld nodig?
• Welke looptijd wil ik aangaan?

Kort en lang vreemd vermogen

Als je de bovenstaande zaken helder hebt, kun je op zoek gaan naar financiering. Daarbij maak je een onderscheid tussen kort vreemd vermogen en lang vreemd vermogen. Kort vreemd vermogen bestaat uit schulden die je binnen een jaar terugbetaalt. Kort vreemd vermogen is vooral nodig voor het bekostigen van werkkapitaal, zoals voorraden, debiteuren en onderhanden werk. Lang vreemd vermogen bestaat uit schulden met een terugbetalingstermijn langer dan een jaar. Lang vreemd vermogen is nodig om bedrijfsmiddelen te kopen. Die heb je nodig om producten te maken of diensten te leveren, zoals machines, computers, inventaris of vastgoed.

Financieringsvormen

Er is een groot aantal vormen van externe financiering mogelijk. Hierbij lichten wij er een aantal uit. 

  1. Banklening

    Nog steeds is bancaire financiering de meest bekende vorm van financieren. In vergelijking met een aantal jaren geleden financieren banken minder vaak de volledige investering. Het is dus regelmatig nodig om op zoek te gaan naar extra financiers om het benodigde bedrag bijeen te krijgen. Dit heet stapelfinanciering.
  2. Lening bij een (online) kredietverstrekker

    Naast banken zijn er veel kredietverstrekkers actief die leningen beschikbaar stellen voor investeringen. Vooral online is een groot aantal verstrekkers te vinden. Per branche of aard van de investering zijn er specialistische kredietverstrekkers.

  3. Subsidie

    De overheid ondersteunt diverse initiatieven met een subsidie, lening of andere regeling. Voorbeelden hiervan zijn de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de borgstelling mkb-kredieten (BMKB). Denk hierbij, naast de Rijksoverheid, ook aan de gemeente, de provincie en de Europese Unie. Laat je informeren over de mogelijkheden als je een specifiek plan of project hebt.

  4. Crowdfunding 

    Crowdfunding is de ingeburgerde Engelse vertaling van publieksfinanciering. Om een gewenste investering te financieren biedt de ondernemer deze als project aan via een online platform. Iedereen, particulier of bedrijf, kan een (klein) bedrag investeren. Met al die investeringen bij elkaar hoopt de ondernemer het gewenste bedrag bij elkaar te krijgen. Als tegenprestatie krijgen de investeerders op termijn hun inleg terug met een aantal procenten rente.

  5. Familie en/of vrienden

    Geld lenen bij mensen uit je persoonlijke omgeving kan zonder al teveel gedoe. Regel dit wel goed, om ruzie te voorkomen. Je doet er daarom verstandig aan om deze leningen vast te leggen in een rechtsgeldige notariële overeenkomst.

    Kijk hier voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen