5 financiële inzichten om als ondernemer succesvoller te zijn

finance_5-financiële-inzichten-om-als-ondernemer-successvoller-te-zijn

Financieel inzicht helpt ondernemende mensen bij het maken van goedgefundeerde zakelijke beslissingen. Tegelijkertijd bestaat ondernemen uit risico durven nemen. Soms sta je er goed voor, soms zijn de tijden wat onzeker. De uitdaging is de juiste balans te vinden, zodat je kunt investeren én je rekeningen kunt betalen. Deze vijf financiële inzichten maken je als ondernemende mkb’er of zzp’er succesvoller.

  1. Wie zijn mijn bestbetalende klanten?
   Ondernemers die weten welke financiële bijdrage klanten leveren, komen mogelijk op het bekende Pareto-principe uit: ‘Slechts 20% van de klanten is verantwoordelijk voor 80% van de omzet’. Hoe het percentage er precies uitziet, is per onderneming verschillend. Het geeft in ieder geval wel de valkuil aan dat het omgekeerde ook waar is: 80% van de klanten is dan verantwoordelijk is voor slechts 20% van de omzet. Met inzicht in de top 10 of 20 van jouw klanten krijg je een duidelijke focus en ga je meer geld verdienen. Zo zou je een specifieke sales- of marketingactie voor de bestbetalende klanten kunnen doen. Bijvoorbeeld om een upgrade aan te bieden van eerder geleverde producten of diensten. Natuurlijk voorkomt dit inzicht ook dat je onnodig veel tijd stopt in klanten die eigenlijk niet of nauwelijks iets opleveren. Soms is afstoten beter dan behouden.
  2. Hoeveel openstaande facturen zijn er?
   Succesvoller zijn lukt vooral als je noodzakelijke investeringen kunt doen. Dat kan alleen als er geld op je rekening staat, of de bank genoeg vertrouwen heeft in de facturenstroom. Belangrijk is te weten hoeveel facturen er nog openstaan, zodat je tijdig aan de bel kunt trekken. Het hanteren van een zo kort mogelijke betalingstermijn helpt daarbij. Daarnaast is het aan te raden om standaard betalingsherinneringen als template beschikbaar te hebben. Zo ben je weinig tijd kwijt aan iemand die jouw factuur ‘even vergeten’ is. Tot slot een tip: er zijn tegenwoordig allerlei slimme apps. Denk aan de bekende Tikkie-app, waardoor je het aantal openstaande facturen sterk kunt reduceren. Klanten betalen sneller: 80% van de Tikkies wordt binnen 12 uur betaald. Je kunt nog meer doen om onbetaalde facturen te voorkomen.
  3. Welke trends zie je in je omzet?
   Ondernemers die net starten, krijgen er bijna allemaal mee te maken: plotseling is het vakantietijd. Klanten zijn niet bereikbaar en de omzet daalt. Maar je hebt zelf ook geld nodig om op vakantie te gaan! Een pittige uitdaging, waar je op meerdere momenten in het jaar tegenaan kunt lopen. Daarom de tip om altijd een paar maanden vooruit te denken. Hoe meer jaren je werkt, hoe duidelijker de trends zichtbaar worden. Er zijn zelfs bedrijven die een groot deel van hun omzet behalen in het vierde kwartaal, omdat klanten weten dat ze in die periode veel aankoopvoordeel kunnen krijgen. Vergeet daarnaast de btw en inkomstenbelasting niet. Het is raadzaam de btw maandelijks op een aparte rekening te reserveren en per kwartaal de te verwachten omzet vooruit te plannen.
  4. Kun je kosten verlagen?
   Financieel succesvoller zijn kan op twee manieren: meer omzetten, bijvoorbeeld door het vergroten van de salesactiviteit, of kosten besparen. Daarom is het goed bij te houden hoeveel je hebt ingekocht en te bepalen of dat eigenlijk wel noodzakelijk was. Goed graven in je eigen boekhouding levert vaak onverwachte posten op waarop je kunt besparen. Denk bijvoorbeeld aan te hoge energiekosten, dubbele verzekeringen, of onnodige abonnementen. Is de conclusie als ondernemer dat de bedrijfskosten onder controle zijn, dan tot slot de tip om dezelfde exercitie te doen met je persoonlijke huishoudboekje. Het creëert een hoop rust en je hoeft er minder hard voor te werken.
  5. Hoe is het resultaat?
   Omzet min kosten is resultaat. De belangrijkste vraag is of je winst maakt en welk percentage van de omzet de winst uitmaakt. Op basis van een goede analyse kun je resultaten in de toekomst nog verder verbeteren. Bijvoorbeeld door activiteiten die je geen winst opleveren, af te stoten of je te gaan richten op nieuw te ontwikkelen markten. Uiteindelijk bepaalt de winst hoeveel je kunt investeren en hoe je jouw bedrijf nog succesvoller kunt onderscheiden van anderen.
Tot slot
  In Nederland komen er steeds meer kleine bedrijven bij, die – zeker bij de start – te maken krijgen met een fluctuerend inkomen. Daarnaast gaan er helaas ook elke maand bedrijven failliet. Door beter financieel inzicht kan dit voorkomen worden. Deel daarom deze vijf financiële inzichten. Zo zorgen we met z’n allen voor een nóg financieel gezonder bedrijfsleven.

Gerelateerde artikelen