Een factuur zonder btw, kan dat?

factureren Een factuur zonder btw kan dat

Facturen verstuur je naar je klanten om geld te ontvangen voor geleverde goederen en diensten. Op de factuur vermeld je ook de btw. Als ondernemer verplicht de Belastingdienst je namelijk om btw in rekening te brengen bij je afnemers. De btw die je aan je leveranciers hebt betaald, mag je aftrekken van de btw die je hebt ontvangen van je afnemers. Maar is het ook mogelijk om facturen te versturen zonder btw? En in welke gevallen gebeurt dit?

Verplichte gegevens

Als ondernemer dien je een aantal elementen te vermelden op je facturen om in aanmerking te komen voor btw-aftrek. Je hoort altijd de naam, de adresgegevens en het omzetbelastingnummer van je eigen onderneming te vermelden. Daarnaast vermeld je ook het factuurnummer, de factuurdatum, de omschrijving, de vergoeding exclusief btw, de verschuldigde omzetbelasting en het KvK-nummer. En vergeet niet de naam en vestigingsplaats van de afnemer te vermelden.

In principe verstuur je facturen aan alle ondernemers waaraan je goederen en diensten levert. Ook als dit bijvoorbeeld rechtspersonen zijn, zoals verenigingen en stichtingen. Lever je aan particulieren? Dan ben je niet verplicht een factuur te versturen.

Toch is het niet altijd noodzakelijk om een factuur MET btw te versturen. Er zijn twee momenten wanneer er geen btw op de factuur vermeld hoeft te worden:

Vrijgesteld van btw

Wanneer je goederen of diensten levert die vrijgesteld zijn van btw, hoef je ook geen btw op de factuur te berekenen. Je vermeldt dan op de factuur dat een vrijstelling van toepassing is.

Transacties buitenland

Ook bij transacties met het buitenland hoef je geen btw in rekening te brengen. Je bent dan wel verplicht om het btw-nummer van jezelf en de afnemer te vermelden.

Gerelateerde artikelen

10 factureertips: wat leuk is nóg leuker maken!

Access of Excel gebruiken? Beter van niet

Snel geld verdienen doe je zo

Snel geld op je rekening? Hier vind je 10 tips

E-factureren aan de overheid